Terug naar overzicht
Robbert van Meer is leerling verzorgende op zorglocatie Altenahove in Almkerk. Hij werkte vijftien jaar met veel plezier als ambachtelijk brood- en banketbakker. Bakkersastma maakt abrupt een einde aan zijn carrière. “Ik heb een allergie voor bloem en rogge ontwikkeld. Bakkersastma is een bekende ziekte in ons vak. Preventief moeten alle bakkers zich eens in de zoveel tijd laten testen. Ik verwachtte niet dat ik de aandoening opeens zou hebben. Eind 2017 kreeg ik last van irritaties. Veel niezen en slijm als ik aan het werk was.” Na bloedprikken en longtesten kwam de keiharde uitslag. Robbert heeft astma en kan geen bakker meer zijn. Hij moest op zoek naar ander werk, terwijl hij gewoon bakker wilde zijn.
 
Na een beroeps- en interessetest scoorde de zorg hoog. “Daar had ik weleens aan gedacht in tijden van economische crisis. En omdat ik ergens ook weleens dacht aan een baan waarbij ik meer in contact kwam met mensen. In de bakkerij is het ook altijd maar productie draaien.” Terwijl Robbert zich oriënteert op een nieuwe baan, voelt hij zijn klachten afnemen. “Uiteindelijk kan ik me er wel mee verzoenen. Ik word gewoon echt ziek als ik ga bakken.” Dat remt de zij-instromer niet om af en toe met de bewoners van zorglocatie Altenahove iets lekkers te bakken. “Een beetje bloem om me heen gaat nog wel, hoor.”
 
Vandaag is mevrouw Versteeg de gelukkige waarvoor Robbert zijn bakkersbuis tevoorschijn tovert. Terwijl hij haar uitlegt hoe je deeg vlecht tot een mooi broodje, grapt zij over lekkere kadetjes.” De zorgmedewerker giert het uit van het lachen. “Dit vind ik dus het mooiste aan dit werk. Het contact met de klanten. De gesprekken en de wetenschap dat je hen daadwerkelijk een fijne dag kunt geven. Mentaal vind ik het soms nog wel zwaar dat ik problemen van mensen niet echt kan oplossen. Maar als je samen kunt lachen, geef je de mensen eigenlijk het allerbelangrijkste.”
 
 
Met het project SwitchZ krijgen mensen uit een ander beroep de kans om de overstap naar de zorg te maken. Ze gaan direct bij een van de deelnemende zorgorganisaties aan de slag en zijn verzekerd van een baan na hun verkorte praktijkopleiding.