Terug naar overzicht
Hilde de Jong is contactverzorgende op de dagbehandeling en regelt alle zaken die volgens het zorgplan nodig zijn om de bezoeker een zorgeloze en gezellige dag te bezorgen. Denk hierbij aan begeleiding, ondersteuning en activiteiten op maat. “Er zijn mensen met een beroep en er zijn mensen met een roeping. Ik hoor bij de laatste groep. Ik ben met mijn hele hart begaan met ouderen. Hen verzorgen en begeleiden zit in mijn aard. Naast mijn reguliere werk ben ik vrijwilliger mantelzorger voor eenzame bewoners.”
 
Hilde is via haar dochter bij De Riethorst Stromenland terechtgekomen. Ze ging met haar mee naar een open dag van een zorgopleiding en dacht meteen: dit is eigenlijk wat voor mij! Ze werkte destijds als keukenassistent bij stichting Stromenland en informeerde of zij de opleiding verzorgende IG mocht gaan volgen. Later is deze stichting door een fusie De Riethorst Stromenland geworden.
 
Hilde geeft aan dat De Riethorst Stromenland medewerkers volop mogelijkheden biedt om zich te ontwikkelen. “Ik heb bovendien ervaren dat medewerkers ook in tijden van ziek zijn op alle denkbare manieren ondersteuning krijgen met goede begeleiding en gesprekken. Toen de fysieke zorg voor mij te zwaar werd, heb ik bijvoorbeeld de kans gekregen als contactverzorgende op de dagbehandeling te gaan werken. Daar ben ik nog
dankbaar voor.”
 
Hilde geeft aan dat de dagbehandeling een echte verdieping van het zorgplan biedt. “Wij doen bovendien zaken waar op de zorgafdeling nauwelijks tijd voor is. In de psychogeriatrische zorg ben je niet alleen nauw betrokken bij de bezoeker, maar ook bij zijn of haar familie. Ik bied hen ook nadrukkelijk ondersteuning. Bijvoorbeeld als ze met veel moeite hun partner voor de eerste keer bij de dagbehandeling komen afzetten. Of als ze voorbereidingen moeten treffen voor definitief wonen in het verpleeghuis. Dat zijn hele grote stappen voor klant én familie. Tot de opname een feit is, is die begeleiding mijn taak.” Hilde geeft aan dat ze de gesprekken die je met partners of familie hebt over opname het lastigst vindt. “Dit raakt mij elke keer weer. Je ziet dat ze zoveel verdriet hebben om los te laten. Door mijn levenservaring voel ik dan echt met hen mee.” Ze meent dan ook dat inlevingsvermogen en veel geduld de belangrijkste eigenschappen zijn die je nodig hebt in deze functie.
 
Wat ze het fijnste moment van de werkdag vindt? “Dat de mensen bij het naar huis gaan met een grote glimlach in de bus stappen en dan nog even je hand vastpakken en zeggen dat ze zo’n fijne dag hebben gehad.”